Skip to content
Compare Models
Svenska
Compare Models
Svenska

Rekordsnabb leverans till Coop Arvidsjaur efter brand

Coop Arvidsjaur får rekordsnabb leverans av kyl- och frysdiskar producerade i Småland


Se bilder från installationen längre ner i inlägget.

Tisdagen den 28 maj utbröt en stor brand hos Coop Arvidsjaur. Branden gick inte att stoppa och byggnaden brann ner till grunden.

Arvidsjaur förlorade en av sina två livsmedelsbutiker och Coop, som enligt egen data står för 70 % av försäljningen i området, behövde agera snabbt.

Bara två veckor senare var en ny temporär lokal hittad, en tom yta i gallerian Ugglanhuset. Utmaningen med att öppna en helt ny matbutik med allt vad det innebär kvarstod, och för Coop Norrbotten behövde det gå fort.

WICA har en långvarig och oerhört välfungerande samarbetsrelation som leverantör till Coop Norrbotten, och här ställdes vi inför en svår uppgift; att på rekordkort tid leverera en hel butik värd av nya kyl- och frysdiskar! Vi producerar som bekant enligt just-in-time (JIT) principen, vilket innebär att vi inte har några färdiga enheter på lager utan att allt produceras specialanpassat i Sverige till varje enskilt projekt, med vanliga ledtider på cirka 10 veckor. Inte bra nog denna gång.

Det har nu gått mindre än 4 veckor sedan Coop Norrbotten kunde fastställa en layout till Coop Arvidsjaur, och nya diskar är redan på plats i butiken där montage pågår i rasande fart – ETT REKORD vad gäller leveranstid.

Coop Arvidsjaur.jpg 2

Daniel Kronstedt, produktionschef på Wica i Småland, säger så här om projektet:

"Det är ingen lätt uppgift i och med att vi redan producerar på full kapacitet och material behöver finnas hemma för att lyckas med en sådan här lösning. Men med hänsyn till det akuta läget för Coop Arvidsjaur användes alla knep i boken för att få igenom diskarna i produktionen utan att andra projekt blev lidande. Som tur är har vi en närhet till marknaden och stor flexibilitet i fabriken ."

fabrik

Nu ska man inte tro att det här är något som alltid går att lösa. Unika situationer kräver unika lösningar, och vi är säkra på att man oavsett lojalitet till olika livsmedelskedjor kan uppskatta att det i kristider är möjligt att göra något extraordinärt. Det är inte första gången WICA får chansen att hjälpa en butik i nöd – för bara två år sedan krävdes en liknande insats efter att ICA SM Rottne brunnit ner till grunden. Oavsett om det gäller ett haveri, brand eller annan akut situation så finns vi här.

Vi är oerhört tacksamma för Coops förtroende i WICA, men också stolta över vår egen förmåga, från inköp av material till produktion i Smålandsfabriken, förberedelse av PREFAB och teknik, till färdigt montage i butik, på bara 4 veckor. Helt otroligt.

Att döma av Coop Arvidsjaurs egna sociala kanaler är boende i området tacksamma över att det går fort. Vi är inte i mål än men snart, så tack till Coop och alla inblandade på WICA och runtomkring för detta unika projekt.

Se fler bilder från installationen.

20240703_110901
20240703_110832
20240703_110756
20240703_110743
20240703_110707
20240703_110721
20240702_093520
20240703_110855